10 gode råd om tandbørstning

Jeres barns tænder skal holde hele livet. 

Det er vigtigt, at I hjælper med at børste tænderne helt rene mindst én gang om dagen helt frem til 10-12-årsalderen.

 

4 børn der børster tænderSe tandbørstning af 6-årstanden

 

I bør også sørge for, at barnets kost ikke indeholder ret meget sukker. Undgå i det daglige at give barnet slik, frugtyoghurt, "Kinder Mælkesnitte" og lignende. Det samme gælder søde drikke som saftevand, sodavand og juice.

 

Det er også vigtigt, at I hjælper os med at vænne barnet til at komme til tandlæge. Bedst er det, hvis det er jer, som på en rolig og naturlig måde forklarer barnet, at tandlægen skal have lov til at se og røre tænderne.

 

Se 10 gode råd om tandbørstning

 1. Tænderne skal børstes 2 gange om dagen
  Èn gang om dagen er ikke nok, blandt andet fordi det er meget svært, for ikke at sige umuligt at børste tænderne helt rene. Mere end 2 gange dagligt er ikke absolut nødvendigt for tænderne.

 2. Tidspunkt for tandbørstning er ikke så vigtigt
  OBS: Hvis man børster lige efter at have spist eller drukket noget surt (fx juice og sodavand!), er der større risiko for syreskader på tænderne. Vent 1 time med at børste. Men ellers betyder det ikke så meget om man børster FØR eller EFTER måltider. Det vigtigste er at tandbørstningen passer med familiens rutiner så det bliver en god vane. For de fleste er det nemmest at børste tænder lige når man er stået op om morgenen, og lige før man går i seng om aftenen.

 3. Der skal ALTID bruges tandpasta med FLUOR ved tandbørstning
  Alle i familien kan benytte samme tandpasta, bare der er fluor i tilstrækkelig høj koncentration.
  Der bør ikke være mindre end 1100 ppm natriumfluorid (NaF) og/eller monofluorfosfat. (MFP).
  De fleste tandpastamærker lever efterhånden op til dette, men vær især opmærksomme på de såkaldte  ”mælketands-tandpasta” som har mildere smag og skummer lidt mindre.
  Tandbørstning uden tandpasta, eller med en tandpasta uden fluor, hjælper stort set ikke på tandsundheden.
  Der er ikke andre tilsætningsstoffer end fluor der har vist deres nytte i tandpasta.
  Vi fraråder tandpasta med Triclosan da det medfører risiko for udvikling af resistente bakterier.  Personer der får blister i munden, bør ikke bruge tandpasta med natriumlaurylsulfat (SLS) som skummemiddel. (Zendium er et af de få tandpastamærker der ikke indeholder SLS).

 4. Mængden af tandpasta skal passe til barnets alder
  For de helt små børn er det nok at dyppe det yderste af tandbørstens hår i tandpasta.
  For de lidt større børn – og indtil barnet er holdt op med at spise (sluge) pastaen - skal der kun bruges en klat på størrelse med en lille ært. Tandpasta skal opbevares uden for mindre børns rækkevidde.

 5. Fluoren skal virke i tilstrækkelig lang tid
  Det er allerbedst at lade være med at skylle efter børstning; overskydende tandpasta spyttes bare ud. Hvis man helst vil skylle bagefter, bør man vente 2 min.

 6. Tandbørsten skal have tætte børster og må ikke være for hård
  Det er forskelligt hvor hurtigt man slider sin tandbørste, og hvor meget forskellige børster kan holde til. Tandbørsten bør udskiftes når hårene begynder at ”stritte”.
  Hvis voksne børster på børn, skal tandbørstehovedet passe til et barn, men skaftet til en voksen.

 7. El-tandbørster kan være gode
  Man kan børste rent både med manuelle og elektriske børster, men mange vil måske finde el-tandbørsterne nemmere. Vær opmærksom på at tandbørsteteknikken ikke er helt den samme; med el-tandbørsten er det vigtigt at børste én tand ad gangen og følge hver enkelt tands bue med børsten.

 8. Børst systematisk
  Det er ofte ved tandkødskanten man ikke får børstet rent nok. En ”børstetaktik” kan være at børste alle tyggeflader først - samtidig med at tandpastaen fordeles i hele munden. Herefter koncentrerer man sig om at børste langs tandkødet, fx først i overkæben på ydersiden af tænderne, så i overkæben på indersiden af tænderne, så i underkæben på ydersiden og endelig i underkæben på indersiden.
  Selv om man kun koncentrerer sig om tandkødskanten, bliver hele tanden ren!

 9. Brug børsten til at massere tænder og tandkød, og pas på ikke at skure
  Der kan laves skader på tænder og tandkød hvis man bare skurer hårdt frem og tilbage. Bevæg børsten i små cirkler i stedet.

 10. Børst i minimum 2 minutter
  Tag evt. tid; 2 minutter kan føles som lang tid. El-tandbørster har ofte tids-indikator; stop ikke før de 2 minutter er gået OG alle tænder er børstet på tyggeflader, yderside og inderside.

 


Den kommunale tandpleje i Høje-Taastrup Kommune 


Udskrift fra: inst.htk.dk - 7. April 2020, kl. 19:53.
Informationerne må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.
Artiklens placering: http://tandplejen.htk.dk/10-gode-raad-om-tandboerstning.aspx