Skip til hoved indholdet

Gode råd til dig

Hver gang barnet er til undersøgelse, vurderer vi tændernes frembrud og tandstillingen.

Omkring 12-årsalderen bliver alle børnenes tandstilling vurderet. Som forældre får I altid et brev, hvor vi fortæller om resultatet af undersøgelsen.

Hvis specialtandlægen vurderer, at det er nødvendigt at rette tænderne, bliver I indkaldt til Bøjleklinikken, hvor vi taler om behov og behandlingsmuligheder.

Det er jer og barnet som bestemmer om I vil sige ja til behandlingen.

Hvad koster det?

Det er gratis at få rettet tænder på vores Bøjleklinik.

Gode råd om tænder

  • Er der noget som generer dig, så prøv at rette det selv.

  • Løse brackets (små metalplader der er limet fast på tænderne) skal fjernes. Dette kan du ofte selv klare!

  • Løse ringe om tænderne (bånd) skal ret hurtigt sættes fast igen for at hindre, at der opstår skader på tænder og tandkød.

Kan du vente til Bøjletandplejen har åbent igen, vil vi meget gerne hjælpe dig med problemet.

Se åbningstider

Tandplejen behandler alle tandskader, indtil barnet/den unge fylder 18 år. Mange store skader kan dog først behandles færdig i 20-25-års-alderen.

Skade på mælketænder

Hvert tredje barn slår mælketænderne. Hvis det sker for dit barn, er det bedste du kan gøre at berolige barnet og standse en eventuel blødning med lidt is.

Hvis det kun er en mindre skade, er det sjældent nødvendigt at gå til tandlæge med det samme. Men hvis tanden/tænderne er knuste eller meget løse, skal barnet helst til tandlæge samme dag. 

Udslået mælketand

Desværre kan en udslået mælketand ikke sættes på plads igen.

Skade på blivende tænder

Hvis barnet slår de blivende fortænder, er det bedst at komme til tandlæge samme dag.

Blivende fortænder, der er slået helt ud, skal I selv prøve at sætte på plads omgående. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal tanden holdes fugtig i munden på barn eller ledsager eller lægges i mælk. Og så hurtigt afsted til tandlægen.

Husk ulykkesforsikring 

Det er vigtigt, at I har en ulykkesforsikring, der dækker tandskader.

Jeres barns tænder skal holde hele livet. Det er derfor vigtigt, at I hjælper med at børste tænderne helt rene mindst én gang om dagen helt frem til 10-12-årsalderen.

I bør også sørge for, at barnets kost ikke indeholder ret meget sukker. Undgå i det daglige at give barnet slik, frugtyoghurt, "Kinder Mælkesnitte" og lignende. Det samme gælder søde drikke som saftevand, sodavand og juice.

Væn barnet til tandlægen

Det er også vigtigt, at I hjælper os med at vænne barnet til at komme til tandlæge. Bedst er det, hvis det er jer, som på en rolig og naturlig måde forklarer barnet, at tandlægen skal have lov til at se og røre tænderne.

10 gode råd om tandbørstning

  1. Tænderne skal børstes 2 gange om dagen
    Èn gang om dagen er ikke nok, bl.a. fordi det er meget svært - for ikke at sige umuligt - at børste tænderne helt rene. Mere end 2 gange dagligt er ikke absolut nødvendigt for tænderne.

  2. Tidspunkt for tandbørstning er ikke så vigtigt
    OBS: Hvis man børster lige efter at have spist eller drukket noget surt (fx juice og sodavand!), er der større risiko for syreskader på tænderne. Vent 1 time med at børste. Men ellers betyder det ikke så meget, om man børster før eller efter måltider. Det vigtigste er, at tandbørstningen passer med familiens rutiner, så det bliver en god vane. For de fleste er det nemmest at børste tænder lige når man er stået op om morgenen, og lige før man går i seng om aftenen.

  3. Der skal ALTID bruges tandpasta med FLUOR ved tandbørstning
    Alle i familien kan benytte samme tandpasta, bare der er fluor i tilstrækkelig høj koncentration. 

    Der bør ikke være mindre end 1100 ppm natriumfluorid (NaF) og/eller monofluorfosfat. (MFP). De fleste tandpastamærker lever efterhånden op til dette, men vær især opmærksomme på de såkaldte  ”mælketands-tandpasta”, som har mildere smag og skummer lidt mindre.

    Tandbørstning uden tandpasta eller med en tandpasta uden fluor hjælper stort set ikke på tandsundheden. Der er ikke andre tilsætningsstoffer end fluor, der har vist deres nytte i tandpasta.

    Vi fraråder tandpasta med Triclosan, da det medfører risiko for udvikling af resistente bakterier.

    Personer, der får blister i munden, bør ikke bruge tandpasta med natriumlaurylsulfat (SLS) som skummemiddel. (Zendium er et af de få tandpastamærker der ikke indeholder SLS).

  4. Mængden af tandpasta skal passe til barnets alder
    For de helt små børn er det nok at dyppe det yderste af tandbørstens hår i tandpasta. For de lidt større børn – og indtil barnet er holdt op med at spise (sluge) pastaen - skal der kun bruges en klat på størrelse med en lille ært. Tandpasta skal opbevares uden for mindre børns rækkevidde.

  5. Fluoren skal virke i tilstrækkelig lang tid
    Det er allerbedst at lade være med at skylle efter børstning. Overskydende tandpasta spyttes bare ud. Hvis man helst vil skylle bagefter, bør man vente 2 min.

  6. Tandbørsten skal have tætte børster og må ikke være for hård
    Det er forskelligt, hvor hurtigt man slider sin tandbørste, og hvor meget forskellige børster kan holde til. Tandbørsten bør udskiftes når hårene begynder at ”stritte”.Hvis voksne børster på børn, skal tandbørstehovedet passe til et barn, men skaftet til en voksen.

  7. El-tandbørster kan være gode
    Man kan børste rent både med manuelle og elektriske børster, men mange vil måske finde el-tandbørsterne nemmere. Vær opmærksom på, at tandbørsteteknikken ikke er helt den samme: Med el-tandbørsten er det vigtigt at børste én tand ad gangen og følge hver enkelt tands bue med børsten.

  8. Børst systematisk
    Det er ofte ved tandkødskanten, man ikke får børstet rent nok. En ”børstetaktik” kan være at børste alle tyggeflader først - samtidig med at tandpastaen fordeles i hele munden. Herefter koncentrerer man sig om at børste langs tandkødet, f.eks. først i overkæben på ydersiden af tænderne, så i overkæben på indersiden af tænderne, så i underkæben på ydersiden og endelig i underkæben på indersiden. Selv om man kun koncentrerer sig om tandkødskanten, bliver hele tanden ren!

  9. Brug børsten til at massere tænder og tandkød, og pas på ikke at skure
    Der kan laves skader på tænder og tandkød, hvis man bare skurer hårdt frem og tilbage. Bevæg børsten i små cirkler i stedet.

  10. Børst i minimum 2 minutter
    Tag evt. tid; 2 minutter kan føles som lang tid. El-tandbørster har ofte tids-indikator,. Stop ikke før de 2 minutter er gået, og alle tænder er børstet på tyggeflader, yderside og inderside.

Dit barns første "voksne" kindtand

Når dit barn er 5-7 år, begynder den første blivende kindtand at bryde frem. Den nye kindtand "skubber" ikke en mælketand væk, men kommer bagved de øvrige tænder. Derfor kan 6-års-tanden være vanskelig at opdage.

Tanden ligger dybere i starten og bliver ikke ren ved almindelig tandbørstning.

Derfor skal der børstes "på tværs" af tandrækken og/eller bruges en solotandbørste.

 

Børstning af 6-års tænder

6-års-tænderne skal børstes helt rene hver dag, ellers kan der komme huller i dem, allerede før de er vokset helt op på plads. Og det er vigtigt at det er en voksen der klarer tandbørstningen mindst én gang om dagen. 

  • Børn kan ikke selv styre tandbørsten rigtigt, før de er 10-12 år.
  • Tænder, der er ved at bryde frem, har større risiko for at få huller
  • De tænder dit barn får fra nu af, skal holde hele livet.

Se også:

Børn og unge

Alle børn og unge fra 0-18 år kan gå gratis til tandlæge hos børnetandlægerne.

Klinikker

Her finder du en oversigt over tandplejens klinikker, adresser og åbningstider.

Tandlægehjælp udenfor åbningstiden

Se her, hvad du kan gøre, hvis du får brug for tandlæge udenfor åbningstiden.

Tandplejens kontor

Skolevej 4, 1. sal

2630 Taastrup

Telefon 43 35 36 37

E-mail: tandplejen@htk.dk

Sikker mail / Digital Post

Åbningstider

Alle hverdage kl. 8.00 - 15.00

Se åbningstider for klinikkerne

Hjælp udenfor åbningstid